Matthiesen 1913. I: 56

Brændekildeæble.

Hjem og Historie: Modertræet skal være kommen frem af Kærne i Brændekilde By på Fyn. Sorten har jeg modtaget fra Gartner A. Jensen dersteds. At Sorten er Barn af Gråstener, er der næppe Tvivl om, den kan betegnes som en tidligmoden Varietet af dette Æble.

BraendekildeM1.jpg Fig. 25. Brændekildeæble.

Beskrivelse af Frugten: — Størrelse: Æblet skal kunne blive større end Fig., som dog er nogenlunde normal Gennemsnitsstørrelse, 70—72 mm bred, 65—66 mm høj. — Form: ligner i Form en Gul Gråstener, er dog lidt mere tilsneddet mod Bægeret, altså bredt afstumpet kegleformet. Bug hen imod Stilken, den ene Side lidt stærkere udviklet.— Bæger: lukket, Bladene grønne, stærkt hviduldede, bøjer indad, er vidt adskilte ved Grunden; Hulen dyb, middelvid, Ribber store, uregelmæssige, fortsættes helt ind i Stilkhulen; Tværsnit kantet. — Stilk: kort, kraftig, glat; Hulen dyb, middelvid til vid med lidt brun Rust i Bunden. — Hud: mat mørk strågul, ses kun undtagelsesvis ren, er på Solsiden næsten dækket og på Skyggesiden tæt stænket af et livligt mørkt karmoisinrødt, fuldt af smalle Striber; Punkter fine, gulbrune med bred gulbrun mat Hov. Lugt svag. Fedtet. — Kærnehus: løghjerteformet, Aksen kort, vid, nåer op til Bægerrøret, Rum store, rundt but tilspidsede opad, but tilspidsede nedad, Vægge sprængte, Kærner sortebrune, langt ægformede, talrige. — Bæger rør: en stor dybtgående Kegle, Tråde dybtstillede, Griffel dybtkløvet, filtet i og under Delingsstedet. —Kød: hvidt, saftigt, marvet, af fortrinlig, kraftig krydret, sukkeret Vinsmag. — Modningstid: midt i September—hen i Oktober. — Værd: fineste Bordfrugt og glimrende smuk.

»Træet er meget modstandsdygtigt mod Fusikladium, man træffer aldrig en plettet Frugt.«