Matthiesen 1913. II: 101

Rødbyæble.

Hjem: Dette smukke Æble har jeg modtaget fra Hr. A. Nielsen i Rødby på Lolland, han meddeler, at det stammer fra et 75årigt Træ. Hvorvidt det er et Frøtræ, kan ikke afgøres, dog taler alt for, at dette er Tilfældet.

GKRosenM10.jpg Fig. 213. Rødbyæble.

Beskrivelse af Frugten: — Størrelse: middelstort til stort, i bedste Udvikling 80 mm bred, 66 mm høj, oftest vel lidt mindre. — Form: lidt fladrund. Bugen omtrent på Midten med éns og smuk Runding mod begge Ender, begge Halvdele lige udviklede. — Bæger: lille, halvåbent. Bladene brede, middellange, slår Spidserne tilbage; Hulen dyb, snæver, Ribber store, flade, løber helt ned over Frugten og ind i Stilkhulen, Tværsnit kantet. — Stilk: kort, tyk, svagt håret; Hulen dyb, snæver med lidt rødbrun Rust i Bunden. — Hud: varmt strågul, Solsiden mørkere, rødt ses kun som Hov om Punkterne på Solsiden; Punkter talrige, fine med smal Hov. Nogen Lugt. Fedtet. — Kærnehus: lille, løgformet, Aksen middelvid, Rum lukkede, tilspidsede opad, mere rundt tilspidsede nedad, Vægge glatte, én bred, rundt ægformet lysebrun Kærne i hvert. — Bægerrør: en tragtagtig Kegle eller Kegle, som fortsætter sig i et til Aksen gående smalt Rør, Tråde højtstillede. Griffel kortkløvet, glat. — Kød: hvidt, meget saftfuldt, mørt eller lidt marvet, af kraftig fin, sød, godt krydret Vinsmag. — Modningstid: December—Februar. — Værd: fin og smuk Bordfrugt, god Handelsfrugt.