Matthiesen 1913. I: 49

Bredsteds Æble.

Hjem: Frugten er falden efter Udsæd af Filippakærner hos Gårdejer R. H. Rasmussen i Rifbjerg på Langeland, og af nyere Datum. Den er opkaldt efter H. C, Bredsted.



BerresM4.jpg
Fig. 21. Bredsteds Æble

Beskrivelse af Frugten: — Størrelse: middelstor, 70 mm bred, 66 mm høj.— Form: afstumpet kegleformet, Bug langt hen mod Stilken, med lidt flad Runding mod denne og bredt afstumpet mod Bægeret. — Bæger: halvåbent. Bladene lange, grønne ved Grunden, glatte, bøjer lidt indad, står lige op; Hulen dyb, snæver, Ribber ret fremtrædende, blødt rundede, taber sig omtrent ved Bugen, Tværsnit på det nær? meste rundt. — Stilk: middellang, tynd, træet, grøn med brunt, krum, glat; Hulen middeldyb, middelvid med lidt brun Rust. — Hud: lysegul, hele Frugten er stænket og stribet af et smukt rødt; Punkter ret talrige, store, mørkebrune med bred Hov. Kraftig fin Lugt. Stærkt fedtet. — Kærnehus: højt løgformet, Aksen lang, snæver, Rum lidt udrandede opad, rundt tilspidsede nedad, Vægge årede, Kærner lange, lysebrune, to i hvert Rum. — Bægerrør: en lille tragtagtig Kegle, Tråde midtstillede, Griffel dybtkløvet, filtet i omtrent hele sin Længde. — Kød: hvidt, meget safligt, mørt, af stærkt krydret, sød vinagtig Smag. — Modningstid: sidst i Oktober—midt i December.— Værd: fin og smuk Bordfrugt.