Matthiesen 1913. II: 213

Værløseæble.

Hjem: Sorten er kommen frem af Kærne i en Have i Byen Værløse her i Nordsælland. Jeg har modtaget Frugten fra Hr. Landbrugskonsulent, Dr. V. Bagger, Ydinggård pr. Værløse.

VoksM7.jpg Fig. 285. Værløseæble.

Beskrivelse af Frugten:— Størrelse og Form: middelstor, 68 mm bred, 62 mm høj, afstumpet kegleformet, Bug lidt under Midten, begge Halvdele omtrent éns udviklede. — Bæger: lukket, Bladene brede, glatte, løber jævnt ud i en lang, noget but Spids, bøjer indad, slår Spidserne lidt udad; Hulen dyb, snæver, Ribber skarpt markerede, løber helt ned over Frugten, Biribber omtrent lige så store, Tværsnit kantet. — Stilk: middellang, tynd, brun, glat; Hulen dyb, middelvid til snæver, kun med svage Spor af Rust, enkeltvis med Tilløb til en lille Svulst. — Hud: grønlig gul, senere varmt mørkegul. Solsiden tæt overstænket og kortstribet af et klart smukt karmoisinrødt; Punkter ret talrige, fine med bred mat Hov, ligger lidt fordybede, så Huden er lidt nopperet at føle på. Svag Lugt. Svagt fedtet. — Kærnehus: bredt løgformet, Aksen snæver eller middelvid. Rum små, svagt afrundede opad, but tilspidsede nedad, Vægge sprængte, Kærner store, rundt ægformede, tykke. — Bægerrør: en lille grydeagtig Kegle, Tråde midtstillede, Griffel halvkløvet, glat. — Kød: gult, saftigt, først lidt fast, senere marvet, af mild sød vinagtig Smag; cicaderer ofte. — Modningstid: Oktober—henad Jul. — Værd: god Bordfrugt, meget smuk Torvefrugt.

Træet er meget rigtbærende, sundt og hårdført.